CYKL EDUKACYJNY ZDROWOTNO-PROFILAKTYCZNY: warsztaty kulinarne

27.08.2018_Zdjęcia we flickerze >>>>>>>>>>>>>>>

28.08.2018_Zdjęcia we flickerze >>>>>>>>>>>>>>

11.12.2018_Zdjęcia we flickerze >>>>>>>>>>>>>>>>>>

27.12.2018_Zdjęcia we flickerze >>>>>>>>>>>>>>

28.12.2018_Zdjęcia we flickerze >>>>>>>>>>>

PODSUMOWANIE

f) warsztaty kulinarne, których celem było zachęcanie do spożywania i przygotowywania zdrowych potraw odbyły się w okresie od sierpnia do grudnia.

W związku z okresowymi utrudnieniami lokalowymi w „Perle Warmii” pierwsze 2 spotkania  3 godzinne w dniach 27.08.2018 i 28.08.2018. odbyły się w lokalnym gospodarstwie agroturystycznym , a zajęcia poprowadziła inna osoba w zastępstwie. Wystąpienie takiej możliwości przewidywaliśmy w analizie ryzyka, ale, że tego rodzaju zajęć nie mogliśmy przeprowadzić na świetlicy wiejskiej z powodu braku zaplecza kuchennego i naczyń w dniu 25.08.2018r. zwracaliśmy się z prośbą i otrzymaliśmy akceptację na wprowadzenie powyższych zmian. W czasie warsztatów uczestnicy zapoznawali się z: 1) obróbka termiczna potraw mięsnych, 2) Konserwowanie i przechowywanie potraw mięsnych.

Kolejne 3 warsztaty 3 godzinne odbyły się już z godnie z planem w „Perle Warmii” w dniach: 1) 11.12.2018, 2) 27.12.2018, 3) 28.12.2018. Warsztaty poprowadził instruktor/szef kuchni „Perły Warmii”. Uczestnicy w trakcie warsztatów zapoznawali się z nowymi technikami gotowania i obróbki kulinarnej oraz najnowszymi trendami i technikami podawania potraw i aranżacji talerza, co jak sami twierdzili będą mogli wykorzystywać w życiu codziennym.

W spotkaniach brało udział: 1) 27, 2) 22, 3) 24, 4) 32, 5) 16  uczestników projektu oraz dodatkowo inne osoby, które w trakcie również zadeklarowały swój udział w projekcie.

Uczestnicy mieli zapewnione artykuły spożywcze i niezbędne materiały edukacyjne.   

W skierowanej do uczestników warsztatów ankiecie 100% uczestników oceniło, że warsztaty poszerzyły ich umiejętności i wiedzę oraz, że spełniły ich oczekiwania.   

Działania projektowe prowadzone były z wykorzystaniem przedmiotów/artykułów zakupionych w trakcie realizacji projektu.

Dla osób starszych i niepełnosprawnych, z dalszych odległości i mających trudności z dotarciem na warsztaty oraz w celu zabezpieczenia działań organizacyjnych projektu organizowany był transport pojazdem Stowarzyszenia.

Podczas spotkań dla wszystkich uczestników zapewniony był poczęstunek i wyżywienie.  

W Gazecie Lidzbarskiej ukazały się artykuł informacyjny o działaniach projektowych w dniu 20.09.2018 pt. „Spotkania umilają nam życie na wsi”.